3900_edited.jpg

Onze Missie

Hallo, wij zijn Gert en Sanne. Trotse eigenaars van Slagerij en Traiteur DONCKERS. Met een passie voor lekker eten en producten van bij ons zijn wij de slagerij gestart in 2017. Dit groeide al snel uit tot ons eigen varkenslabel : 't Spetsersvarken (eigen kweek op de boerderij in Merksplas) en expert in ambachtelijke charcuterie.  In 2020 hebben wij onze winkel en atelier volledig vernieuwd: meer toonbank, een authentiek karakter én een open atelier!

Ambacht van eigen kweek.

Ambachtelijke charcuterie vraagt kennis, vaardigheden en passie. Een kwalitatief stuk vlees is de basis voor het ambachtelijke proces. Wij bij Slagerij Donckers werken uitsluitend met 't Spetsersvarken (eigen kweek) en Limousin rundvlees van onze boer in Wuustwezel. Doordat we het traject zelf in handen hebben, zonder andere tussenpersonen, zijn we zeker van de oorsprong en kwaliteit. 

 

Het maken van charcuterie is een arbeidsintensief proces met veel handelingen en vakkennis. Zo wordt onze beenham op maat uitgebeend en daarna gepekeld. Met de handpalmen wordt het zout verdeeld over de hesp. Zo komen ook de eiwitten in het vlees vrij. De beenham wordt opgekoord met het been erin en gedurende enkele uren gekookt op een lage temperatuur. 

 

Bij de ambachtelijke slager is geen enkel stuk vlees hetzelfde. Dit vraagt aandacht en kennis om elk stuk charcuterie apart te behandelen : extra kruiden - langer koken - extra roken - ... .

De traditie van de charcuterie is een passie waar vakmanschap en smaak centraal staat. Wij zijn dan ook erg trots op ons groot assortiment ambachtelijke charcuterie.

't Spetservarken van eigen kweek.

Slagerij Donckers werkt uitsluitend met varkenvlees van haar eigen label: 't Spetservarken. Duroc varkens die gehouden worden bij de ouders van Gert, op de boerderij in Merksplas. Met een buitenloop krijgen de varkens de tijd en ruimte om op te groeien. Dit leven op het ritme van de natuur resulteert in stressvrije varkens en aanzienlijk minder ziektes. 

Met het eigen label kiest slagerij Donckers voor kwaliteit. 'We hebben alles in eigen handen en kiezen bewust voor een veelzijdig voeder met vier graansoorten. (tarwe, gerst, rogge en korrelmaïs)', zegt Gert. Met de buitenloop, eigen samenstelling van voeder, geen antibiotica en de beste zorgen, gaat slagerij Donckers BACK TO BASICS! De Spetservarkens wroeten in het zand op zoek naar wortels, knollen en noten. Liggen uren te rusten in het zand of maken een modderpoel om af te koelen. Deze activiteiten zorgen voor minder stress en een tragere groei. 

't Spetsersvarken is een bewust label met drie belangrijke pijlers : tijd, ruimte en kwaliteit.